20-01-2018

Wetenschap en geloof

 

 • Wetenschap is een schap (of plank) met weetjes.

  Wetenschappelijk ingestelde mensen houden hun schap schoon met 'de wetenschappelijke methoden'. Dit zijn methoden om na te gaan, of een weetje wel juist kan zijn.

  De wetenschappelijke methoden bestaan uit:

 • Falsificatie

  Bewijzen dat iets onjuist is.

  Dit is alleen mogelijk in de fysieke dimensie. Wetenschap beperkt zich uitsluitend tot de fysieke wereld.

  Bedenk eens een volstrekt waanzinnige godenwereld. Daag dan de anti-theïsten uit, om je godenwereld te falsificeren. Dat is niet mogelijk.

  Je kunt (min of meer) bewijzen, dat de aarde niet vierkant is en ook niet zo plat als een pannenkoek. Maar je kunt niet bewijzen, dat de ziel niet bestaat. Anti-theïsten stellen dan vaak, dat ze nog nooit een ziel hebben gezien. Ik heb Rusland nog nooit gezien. Bewijst dat, dat Rusland niet bestaat?

 • Verificatie

  Nagaan of iets juist is.

  Ook dit is alleen mogelijk in de fysieke wereld. Je kun min of meer nagaan, dat de aarde een afgeplatte bol is. Maar het is niet mogelijk te bewijzen, dat de zwaartekracht wet van Newton juist is. Ingenieurs gaan er vanuit dat deze juist is, maar er is geen wetenschappelijk bewijs. Maar zou je een huis laten bouwen door een bouwkundig ingenieur, die de zwaartekracht ontkent?

  In de niet fysieke dimensies is het helemaal niet mogelijk om 'na te gaan of iets juist is'. Als iemand gelooft, dat hij al meerdere keren gereïncarneerd is, kun je nagaan of die persoon dat echt gelooft. Je kunt niet nagaan, of men ook echt re-incarneert.

 • In het boek Cirkels van Licht en Liefde is hieraan een hoofdstuk gewijd.

 

Geloof en ervaring

Wetenschap is goed en nuttig, zolang het gebruikt wordt voor de fysieke wereld. Wanneer men wetenschap probeert toe te passen buiten de natuurwetenschappen, werkt het niet meer. Bio-chemie is een wetenschap, medische wetenschap is een mythe. Psychologie en economie beschouwen als 'wetenschappen' is belachelijk. Het gebruik van statistiek om te bepalen of er een redelijke kans is dat een medicijn werkt, is nuttig en noodzakelijk. Men noemt dat 'medische wetenschap', maar het is niet wetenschappelijk. De psychologie van Jung is zeker niet wetenschappelijk, maar wel heel nuttig.

De meeste dingen die we goed en nuttig vinden, zijn gebaseerd op geloof en ervaring. Wat je op deze site leert is gebaseerd op geloof en heel veel ervaring.

 

Geloof en wetenschap

Geloof behoort niet in strijd te zijn met de wetenschap. Als er wetenschappelijk bewijs is, dat je geloof niet juist is, pas dan je geloof aan aan de nieuwste inzichten van de wetenschap.

Aan het eind van de 20e eeuw brak in de USA (met name in Texas) een epidemie uit van Creationisme. Dat is het geloof, dat de christelijke god de aarde schiep in precies zes dagen en dat was zo'n 6.000 jaar geleden. Meer sekten hebben dat geloof. Maar de Creationisten gingen naar de rechter en eisten, dat hun geloof als gelijkwaardige tegenhanger van Darwin zou worden onderwezen. Toen kwamen de wetenschappers in opstand en bonden de strijd aan met deze 'epidemie van georganiseerde domheid'.

Een aantal min-of-meer wetenschappelijk ingestelde mensen zijn doorgeslagen en hebben zich bekeerd tot het anti-theïsme. Anti-theïsme is een uitvergroting van anti-semitisme. Anti-semitisten willen alle Joden opruimen, anti-theïsten willen alle gelovigen opruimen. Dat heeft niets met wetenschap te maken. De anti-theïsten lijden aan een mentale ziekte, die epidemische vormen heeft aangenomen. Anti-theïsten zijn gewoon mentaal en emotioneel ziek en dienen behandeld te worden.

De ziekte van het anti-theïsme is ontstaan door sektarische gelovigen, die weigerden hun geloof aan te passen aan de wetenschap. Dat lokte een reactie uit. In de emotionele dimensie en de mentale dimensie zijn er veel wetmatigheden, die overeenkomen met die van de fysieke wereld. Dat iedere actie een re-actie tot gevolg heeft, is heel goed beschreven in de klassieke mechanica.

Een oude hermetische wijsheid stelt: 'Zo boven, zo beneden'. Ik vind deze wijsheid niet onjuist, maar wel simplistisch. Ik zou zeggen:

 

De wetmatigheden van de fysieke dimensie
zien we vaak terug in de hogere dimensies.

 

    Met Licht en Liefde
        Andreas Firewolf

 

reclame/groenepolitiek_kwartje.gif

 

Ik doe niet mee met anti-sociale media

 

Ik doe niet mee met facebook, twitter en dergelijke vanwege de voortdurende privacy-schendingen en het anti-sociale gedrag van dit soort anti-sociale media. Anti-sociale media bevorderen autistisch en narcistisch gedrag.

 

 

 

Commentaar formulier

Dit formulier is UITSLUITEND om commentaar te geven op deze pagina. Wat u schrijft kan gepubliceerd worden.

Om een bericht te sturen naar Andreas Firewolf klikt u op Contact formulier

Om feedback te geven op deze pagina klikt u op:

 

 

Gebruik dit formulier UITSLUITEND om commentaar te geven op de inhoud van deze pagina of op de commentaren van anderen.

Voor het doorgeven van taalfouten of fouten in feiten: Klik op "Feedback geven".

Als u wilt reageren op deze pagina, vul dan de volgende velden in.

Schermnaam:

Schermnaam is de naam die anderen zien. Voor extra veiligheid is het beter wanneer uw schermnaam anders is dan uw gebruikersnaam. Minimaal 3 characters. Toegestane tekens: hoofdletters, kleine letters, cijfers, spatie, - en _

Email:

Indien u persoonlijk antwoord wilt, vul dan uw email-adres in. Dit adres wordt niet gepubliceerd of verkocht aan databases.

Commentaar of vraag:

T

Resterend aantal tekens: 5000

Antispam:

Indien u een mens bent, vul dan deze vraag correct in.

Wat is 8 vermenigvuldigt met nul ?

 

Lettergrootte
1   2   3   4   5  
Contrast
normaal

 

reclame/nula_200.gif

 

Afwezig

Telefonisch ben ik nu niet bereikbaar.

Vaak ben ik bereikbaar via Helderinzicht.

NL 0909-8077 Box 33 90 cpm

B 0903-39968 Box 33 150 cpm

reclame/Spirsexhoog.gif

 

Ontwikkeld door Nul-A Computers